Dans en bewegingstherapie (DBT)

Dans en bewegingstherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij men ervan uitgaat dat lichaam en geest elkaar wederzijds beïnvloeden en dat bij problemen het letterlijk in beweging komen ondersteunend en vaak ook helend werkt. Door te onderzoeken ‘wat jou beweegt’ en dit ook in praktijk te voelen en laten zien. De dans- en bewegingstherapeut begeleidt dit proces in beweging en ook in gesprekken. Soms kunnen andere kunstuitingen ondersteunend worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld tekenen of schilderen.

Voor wie?

Wil je jezelf en je lichaam beter leren kennen of voel je je door psychische of lichamelijke klachten geremd in je dagelijks functioneren of merk je dat je dat je bij een gesprekstherapie niet verder komt? Ben je meer een gevoelsmens of ‘zit je teveel in je hoofd’? Dan kan DBT een vorm zijn die je aanspreekt. Alles kan in dans vorm vinden, waarmee soms zonder woorden inzichten kunnen ontstaan die eerder als het ware wel aanwezig waren, maar door de beweging ook voelbaar worden.

Het kan zijn dat je al eerder gedanst hebt, maar dat hoeft niet. Je hoeft ook niet goed te kunnen dansen; bewegen kan iedereen en alles kan gezien worden als een dans. Danstherapie is een therapievorm die niet leeftijdsgebonden is, maar wellicht het prettigst is voor volwassenen, pubers en kinderen uit de bovenbouw van de basisschool.