Neurofeedback

Bij de Praktijk in Beweging kan ook gekozen worden voor het trainen van het brein met neurofeedback. Er wordt gewerkt met non-lineaire, dynamische neurofeedback van NeurOptimal®. Wat is neurofeedback?
Bij neurofeedbacktraining krijgt ons brein informatie over het eigen functioneren. Middels de feedback reorganiseren de hersenen zichzelf. Hierdoor kunnen patronen die wij ons in de loop der jaren hebben eigen gemaakt en die niet helpend of efficiënt zijn worden doorbroken. Dit alles wordt bereikt op een non-invasieve manier. Het brein wordt niet een bepaalde kant op gestuurd, het brein kan zelf ‘beslissen’ of en hoe het de informatie die het tijdens de training krijgt integreert. Neurofeedback is fitness voor het brein en bevordert ons zelfhelend vermogen.

Hoe?

Bij NeurOptimal®  wordt je EEG gemeten door sensoren op het hoofd. Een sessie duurt 33 minuten. In die tijd luister je naar speciaal gecomponeerde muziek. Op het moment dat in het EEG een afwijkend patroon wordt gemeten stopt de muziek heel kort. Dit is een signaal aan de hersenen; de feedback. De hersenen kunnen zich hiermee reorganiseren. Je hoeft tijdens de training niets te doen. Je kunt ontspannen achteroverzitten. Mocht een half uur ‘niksen’ een uitdaging voor je zijn, dan kun je eventueel ook wat lezen, puzzelen, kleuren, breien. De hersenen zijn ondertussen aan het werk en ontspannen wordt gedurende de trainingen steeds makkelijker.

 

Voor wie?

NeurOptimal® neurofeedback kan breed ingezet worden. Onafhankelijk van leeftijd, klachten of symptomen kan neurofeedback een bijdrage leveren in je leven. Ieder mens is uniek, dus ieder proces is ook uniek.

Resultaten

De hersenen reorganiseren zichzelf en worden veerkrachtiger en flexibeler. Je rationele brein komt a.h.w. meer online. Innerlijke kalmte en welzijn worden bevorderd en van daaruit kunnen talenten beter worden benut, zowel wanneer je klachten hebt als wanneer je gewoon het beste uit jezelf wilt halen. De ervaring is dat mensen zich na neurofeedbacktraining helderder voelen en het dagelijkse leven makkelijker aankunnen, zich beter kunnen concentreren, beter slapen, creatiever, kalmer en een prettiger mens worden voor zichzelf en anderen. Men gaat weer leven in plaats van overleven. Als je klachten hebt kan het klachten verzachten, hanteerbaarder maken en beter te verdragen. Het wordt makkelijker gezonde keuzes te maken, hulpbronnen te gebruiken en innerlijke kracht te voelen. Maar ook topprestaties in werk, sport en dagelijks leven kunnen ondersteund worden door te trainen met neurofeedback.

Bijwerkingen

Omdat NeurOptimal® neurofeedback niet normatief werkt, wordt het brein niet in een bepaalde richting geduwd. Daardoor is de kans op bijwerkingen gering en is er geen sprake van zogenaamde overshoot. Bijwerkingen zijn te vergelijken met die van psychotherapie; soms ervaren mensen (lichte) hoofdpijn, stramme spieren, meer dromen, vermoeidheid. Dit is van voorbijgaande aard. De informatie die het brein tijdens de training krijgt werkt nog door en vraagt om integratie. Ook hier is iedereen uniek.

Hoeveel sessies?

De filosofie van Val en Sue Brown, de ontwikkelaars van NeurOptimal®, is: Elke sessie is je eerste en je laatste. Dat betekent dat je per sessie besluit of je nog een volgende afspraak wilt maken. De meeste mensen merken na de eerste sessies nog niet zoveel. Een enkeling geeft al na één of twee sessies aan verschil te merken. De meeste mensen merken na 6 à 7 sessies wel verschillen en beginnende ‘shifts’. Soms merkt de omgeving als eerste verschillen op. We raden aan om tussen de 10 tot 20 sessies te doen. Bij meer aangeboren of complexe problematiek moeten we al gauw denken aan 30 tot 40+ sessies. Soms willen mensen een ‘onderhoudstraining’ blijven doen in een lagere frequentie of in een tijd van meer uitdagingen weer opnieuw willen trainen. Persoonlijk heb ik veel baat bij mijn eigen trainingen - wekelijks en soms vaker, al sinds 2017.

Vergoeding neurofeedback

Uit de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar deze methodiek komen veelbelovende resultaten naar voren. Het werkveld is volop in ontwikkeling. In de dagelijkse praktijk en ook in mijn eigen proces zie ik veelal zeer positieve ontwikkelingen bij de mensen die trainen. Tot op heden wordt neurofeedback als complementaire zorg gezien. Neurofeedbacktraining bij De Praktijk in Beweging wordt daarom helaas niet vergoed door de verzekering. Veel mensen zien dit als een investering in zichzelf. In sommige gevallen kan het van de belasting worden afgetrokken als niet vergoede zorg.

Wil je meer informatie?
https://nvnf.nl en https://neuroptimal.com

Hou je meer van bewegenden beelden?

ttps://www.youtube.com/watch?v=WYRGyGg7Cv8
https://www.youtube.com/watch?v=CDDLUc9KU1M
https://www.youtube.com/watch?v=BdA1sJVwSvA.